A gyerekek szeretik a gumicukrot, sőt a felnőttek is szeretik... de miből van és hogyan készíthetsz Te is otthon adalékmentes gumicukrot?
Miből készül a bolti gumicukor?
Összetevői: cukor, barna cukorszirup, zselatin, szőlőcukor, gyümölcs és zöldség koncentrátum illetve medvecukor együttes keverékéből készülnek.Néhány gumicukrot keményítő vagy agar-agar (egy trópusi algafaj) segítségével gyártanak, ezeket vegetáriánusok is fogyaszthatják. Egy másik növényi zselésítő a pektin, (lekvárokat, dzsemeket zselésítünk vele) mely szintén fogyasztható vegetáriánusok számára is.
Színek természetes összetevőkből:
Különböző gyümölcskeverékek használatával - mint a fekete ribizli, narancs, citrom, ribizli, málna, szőlő, passiógyümölcs, mangó, répa, alma vagy kivi - érhető el a kívánt szín.Mitől nem ragad?
Egy viszonylag hosszú szárítási folyamat után a termékek még egy méh-és karnaubaviasz bevonatot kapnak, ami fényt ad a gumicukroknak és megakadályozza az egymáshoz tapadásukat.Láthatod, hogy a gumicukor készítés eljárásában van néhány titkos összetevő és folyamat, melyet nem fogunk tudni utánozni, sőt a szárítási folyamatot szerintem el is felejthetjük... olyan finom lesz a házi édesség, hogy levegőn sem lesz ideje száradni! :-)
Összetevőit tekintve pedig csak természetest használunk, ami szintén nem egy elhanyagolandó gyermekeink egészségét tekintve. További előnye, hogy bármikor elkészítheted!
Így készíts otthon fillérekből házi gumicukrot!
Hozzávalók:gyümölcs kifacsart leve, vagy házi gyümölcsszörp
nyírfacukor - ízlés szerint a savanyúbb gyümölcsökhöz
étkezési zselatin - vegetáriánusoknak pektin
szilikon forma
Elkészítése:
Három félét készítettem... mindhárom kb 1 dl léből készült.Az elsőt pár szem eperből... az epret megmostam felvagdaltam és 1 evőkanál nyírfacukorral elkezdtem melegíteni. Amikor összefőtt, jól összenyomkodtam a nagyobb eperdarabokat, majd lassan hozzáöntve és gyors mozdulatokkal hozzákevertem a zselatint. Ezután formába öntöttem. Mivel ez eleve sűrűbb massza, ezért hamar kezdett sűrűsödni, dermedni, gyorsan kellett a formába önteni.
A második 1 db narancs levéből készült szintén 1 evőkanál nyírfacukorral. Összeforraltam, majd ehhez is hozzáöntöttem gyors mozdulatokkal a zselatint - kb 1 csapott evőkanállal. Ezt is formába öntöttem.
TIPP: Minél több zselatint adsz hozzá, annál keményebb gumicukrot kapsz
A harmadik szörpből készült, melyet egy pici vízzel felengedtem, hogy ne legyen olyan édes és kb 1 dl legyen. Ezt is forraltam, majd hozzákevertem az 1 csapott evőkanál zselatint, keverés és formábaöntés következett. TIPP: Ez a gumicukor készítés olyan, mint a Gombóc Artúr csokija, minden formában finom és végtelenül variálható.
Tehetsz például magába a lébe bármilyen gyümölcsöt, darabokat is. Rétegezheted a különböző színű zseléket, készítheted édesebbre vagy savanykásra.
A kész darabokat meghempergetheted por(nyírfa)cukorba, hogy ne ragadjanak össze.
A kész darabokat felhasználhatod pl torták díszítésére is!
Ízületi megbetegedések esetén fontos a zselatin mind külső alkalmazása és a fogyasztása belsőleg is.
Ha túl unalmas a tiszta zselatin vízzel keverve meginni, készíts belőle gumicukrot és fogyaszd egészséggel!
Zselatint itt tudsz vásárolni nálunk - már 250 gr-os kiszerelésben is - külsőleg történő alkalmazásáról is itt olvashatsz: ÉTKEZÉSI ZSELATIN
Ízületi teakeverékünket itt találod: ÍZÜLETI TEAKEVERÉK