BioWell Természetes Egészség és Szépség

BioWell Természetes Egészség és Szépség

Karácsonyi almás-mézes sütőtöklekvár

2015. július 09. - biowellnatura

Igazi karácsonyi ínyencség, hiszen minden összetevője a karácsony hangulatát idézi!

Kis karácsony, nagy karácsony kisült e már a kalácsom?

Kisült ám, és újból egy lekvár kerekedett belőle!

Ilyenkor télen igazán imádnivaló egy jó adag sült sütőtök, bármikor meg tudnám enni. Sikerült is vennem belőle egy jóóóó nagy darabot, egyszerre meg sem tudtam sütni. De ha felvágtam, hát megsütöm, egészséges, finom is, sülve-főve ehető. Lehet belőle leves, de például finom krumplipürével keverve és így köretként fogyasztható, no de lekvár is lehet ám belőle! Nem is akármilyen! Mézes - no nem kalácsos, csak fűszeres - almás sütőtöklekvár!

Még nem csináltam ilyet, az ötlet innen származik: Mézeskalácsos sütőtöklekvár
Kicsit megint változtattam a recepten, hogy igazi adventi hangulata legyen!

Hozzávalók:

1 kg sütőtökpüré
1 db citrom leve
2 kanál akácméz
2-3 evőkanál nyírfacukor
1/2 csomag mézeskalács fűszerkeverék
2 kk pektin

Elkészítése:

Mivel ez a lekvár is most készült nálam először, ezért nem csináltam nagy mennyiséget. Az adag természetesen arányosan növelhető, ízlés szerint alakítható, változtatható.

Süsd meg a sütőtököt a sütőben, majd ha megsült kapard ki a húsát a turmix kehelybe, tegyél hozzá egy nagy hámozott, darabolt almát, tedd hozzá a mézet, a 2 kanál nyírfacukrot csavard bele a citromot és mixeld össze. Akinek kicsit teljesítményű a turmixgépe, annak a késes aprítót ajánlom.

Mixelés után mehet a főzőedénybe, forrósítsd fel, add hozzá a mézeskalács fűszerkeveréket és végül az 1 evőkanál nyírfacukorral elkevert pektint. Kicsit rotyogtasd - köpködni fog, mert lekvár - majd szedd ez előre kimosott, fertőtlenített, üvegekbe. Jól zárd le az üvegeket, állítsd fejre 5 percre - amíg elmosogatsz - majd mehet a száraz dunsztba.

Megkóstoltam... hát nagyon fincsi! Így el lehet tenni a tél ízeit nyárra!
Nemsokára kekszeket sütök, amit ezzel a lekvárral fogok összetapasztani, már érzem is a mennyei ízeket!

TIPP:
Ha nem akarod sütni a tököt, meg is főzheted, illetve párolhatod, ezután mehet bele az alma, citrom, méz, fűszer, botmixerrel összemixeled, hozzáadod a pektint, kis rotyogás és kész. Ezzel a módszerrel kevesebb mosogatnivaló lesz vele, de én hagyományosan sütöttem a fentiek szerint.

Kellemes adventi készülődést, sütést főzést minden konyhatündérnek!

2014. december 13.
Papp Anikó
BioWell tanácsadó
fitoterapeuta természetgyógyász

A bejegyzés trackback címe:

https://biowellnatura.blog.hu/api/trackback/id/tr627612792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása