A palacsintaimádók másik kedvence a császármorzsa, melynek most egy fehérliszt-, cukor- és tejmentes változatát készítettem el
A mai napon a célom az volt, hogy a császármorzsa szénhidrátcsökkentett változatát alkossam meg... nem volt olyan egyszerű, mint gondoltam.
Magát a kókuszt minden formában kedvelem, így a kókuszlisztet is gyakran használom és igyekszem a hagyományos liszteket többek között kókuszlisztre cserélni.
A kókuszliszt tulajdonképpen zsírtalanított kókusz őrlemény, vagyis a kókusz fehér húsából először kivonják a zsiradékot, majd szárítják és megőrlik azt. A folyadékfelvevő képessége elég nagy és a gond ott kezdődik, hogy teljesen másképp viselkedik, mint a búzaliszt, de az állaga miatt még a zabliszttől is nehezebb belőle a hagyományoshoz hasonló, finomat alkotni.
Bevallom a mai napom csökkentett szénhidráttartalmú császármorzsa készítésével indult és teljes kísérletezésbe fulladt. Az első változat ugyanis nem olyan lett, amilyet elképzeltem. Csak kókuszlisztből készítettem, mert ezzel aglutént is el elkerülhettem volna, de sütéskor sajnos szinte teljesen szétmorzsálódott. Nem mondom, hogy ehetetlen, de ez nem császármorzsa, csak kókuszmorzsa! Így ezt félretettem és kezdtem újra....
Ez lett belőle:
Icipici zablisztre cseréltem a kókuszliszt egy részét, több tojást és több növényi tejet adtam hozzá, mint az előzőhöz. Máris írom a receptet...
40 gr kókuszliszt
10 gr zabpehelyliszt
20 gr nyírfacukor
3 db tojás
3 dl kesudió-kókusztej
kókuszolaj a sütéshez
A kesudió-kókusztejet növényi tejkészítő géppel készítem, a kávémat is ezzel a tejjel iszom, sőt a kakaó is nagyon finom belőle!
Ő az:
- A tojásokat válaszd szét!
- A tojások sárgájával keverd ki a nyírfacukrot, majd öntsd hozzá a növényi tejet is!
- A kókuszliszthez add hozzá a zablisztet, keverd össze, majd öntsd hozzá a tojásos-cukros-tejet.
- Egy fakanál segítségével készíts homogén masszát, mely hígabb, mint a nokedli, de sűrűbb, mint a hagyományos palacsintatészta.
- A masszához keverd hozzá a tojások felvert habját.
- Egy serpenyőben melegíts fel kevés kókuszolajat, öntsd a serpenyőbe a masszát és erősebb lángon kezdd el sütni.
- Amikor azt látod, hogy a tészta alja összeállt, akkor egy műanyag lapát segítségével a serpenyőben vágd fel a masszát szeletekre és egyenként kezdd el megfordítgatni őket. Időnként a kókuszolaj pótlása szükséges lehet a kellő pirulás elérése végett.
- Amikor megsült mindkét oldal kezdd el apróbb darabokra vágni a tésztát, és pirítsd tovább, addig amíg el nem éri a megfelelő császármorzsás állapotát.
Ebből a mennyiségből 4 kis adag vagy 2 nagy adag morzsa lett.
A teljes mennyiség ch értéke 45 gr, vagyis 1 kis adag mindössze 11 gr szénhidrátot tartalmaz!
Cukormentes lekvárral tálald, ami nem emeli meg jelentősen a ch értéket! (Mi saját készítésű cseresznye lekvárral ettük... hmmm... fincsi! a lekvár receptemet itt találod: CSERESZNYELEKVÁR)
Lekvár nélkül enyhe kókuszíze van, lekvárral annak gyümölcsös íze lesz a domináns!
TIPP: Készítheted fele-fele arányban kókusz- és zabpehelylisztből, ezesetben a nyírfacukor helyett használj sztíviátvagy eritritet, így a morzsád ch értéke az általam készítettel kb. azonos lesz.
Akár a nyers masszát vagy a kész morzsát fűszerezheted kedved szerint, fahéjjal, szegfűszeggel!
Magát a kókuszt minden formában kedvelem, így a kókuszlisztet is gyakran használom és igyekszem a hagyományos liszteket többek között kókuszlisztre cserélni.
A kókuszliszt tulajdonképpen zsírtalanított kókusz őrlemény, vagyis a kókusz fehér húsából először kivonják a zsiradékot, majd szárítják és megőrlik azt. A folyadékfelvevő képessége elég nagy és a gond ott kezdődik, hogy teljesen másképp viselkedik, mint a búzaliszt, de az állaga miatt még a zabliszttől is nehezebb belőle a hagyományoshoz hasonló, finomat alkotni.
Bevallom a mai napom csökkentett szénhidráttartalmú császármorzsa készítésével indult és teljes kísérletezésbe fulladt. Az első változat ugyanis nem olyan lett, amilyet elképzeltem. Csak kókuszlisztből készítettem, mert ezzel aglutént is el elkerülhettem volna, de sütéskor sajnos szinte teljesen szétmorzsálódott. Nem mondom, hogy ehetetlen, de ez nem császármorzsa, csak kókuszmorzsa! Így ezt félretettem és kezdtem újra....
Ez lett belőle:
Icipici zablisztre cseréltem a kókuszliszt egy részét, több tojást és több növényi tejet adtam hozzá, mint az előzőhöz. Máris írom a receptet...
SZÉNHIDRÁT CSÖKKENTETT CSÁSZÁRMORZSA - fehérliszt-, tej-, és cukormentes
Hozzávalók:40 gr kókuszliszt
10 gr zabpehelyliszt
20 gr nyírfacukor
3 db tojás
3 dl kesudió-kókusztej
kókuszolaj a sütéshez
A kesudió-kókusztejet növényi tejkészítő géppel készítem, a kávémat is ezzel a tejjel iszom, sőt a kakaó is nagyon finom belőle!
Ő az:
Elkészítése:
- Mérd ki a hozzávalókat!- A tojásokat válaszd szét!
- A tojások sárgájával keverd ki a nyírfacukrot, majd öntsd hozzá a növényi tejet is!
- A kókuszliszthez add hozzá a zablisztet, keverd össze, majd öntsd hozzá a tojásos-cukros-tejet.
- Egy fakanál segítségével készíts homogén masszát, mely hígabb, mint a nokedli, de sűrűbb, mint a hagyományos palacsintatészta.
- A masszához keverd hozzá a tojások felvert habját.
- Egy serpenyőben melegíts fel kevés kókuszolajat, öntsd a serpenyőbe a masszát és erősebb lángon kezdd el sütni.
- Amikor azt látod, hogy a tészta alja összeállt, akkor egy műanyag lapát segítségével a serpenyőben vágd fel a masszát szeletekre és egyenként kezdd el megfordítgatni őket. Időnként a kókuszolaj pótlása szükséges lehet a kellő pirulás elérése végett.
- Amikor megsült mindkét oldal kezdd el apróbb darabokra vágni a tésztát, és pirítsd tovább, addig amíg el nem éri a megfelelő császármorzsás állapotát.
Ebből a mennyiségből 4 kis adag vagy 2 nagy adag morzsa lett.
A teljes mennyiség ch értéke 45 gr, vagyis 1 kis adag mindössze 11 gr szénhidrátot tartalmaz!
Cukormentes lekvárral tálald, ami nem emeli meg jelentősen a ch értéket! (Mi saját készítésű cseresznye lekvárral ettük... hmmm... fincsi! a lekvár receptemet itt találod: CSERESZNYELEKVÁR)
Lekvár nélkül enyhe kókuszíze van, lekvárral annak gyümölcsös íze lesz a domináns!
TIPP: Készítheted fele-fele arányban kókusz- és zabpehelylisztből, ezesetben a nyírfacukor helyett használj sztíviátvagy eritritet, így a morzsád ch értéke az általam készítettel kb. azonos lesz.
Akár a nyers masszát vagy a kész morzsát fűszerezheted kedved szerint, fahéjjal, szegfűszeggel!