Gondoltam egyet... otellólekvár lett belőle!
Még soha nem készítettem szőlőből lekvárt, így már ideje volt , hogy ezt is kipróbáljam. Ez az otelló fajta szőlő annyira finom édes, ahogy kapkodtam befelé a flavonoidokban gazdag szemeket, az jutott eszembe, hogy vajon milyen lenne lekvárként... aztán milyen lenne joghurttal összekeverve - szőlős joghurt tényleg nincs a boltban sem! - milyen lenne túróval, palacsintában... vagy tortakrémben.
No de ne szaladjunk ennyire előre, mert így nem lesz se szőlős joghurt, se szőlős túrókrém, - télire - se palacsintába való lekvár!
Egy hibát elkövettem... nem mértem le a szőlőt... a hozzávalókat is ízlésre tettem bele - mert annyi lekvárt készítettem már, hogy ez teljesen kiment a fejemből. Mivel ez a próbafőzés volt, így nem volt nagy mennyiség, kb 2 kg lehetett a leszedett szőlőszem. Nagyon pici nyírfacukrot tettem hozzá, csak annyit, amiben a pektint kevertem el, mert ez a szőlőfajta eleve nagyon édes. Ez a lekvár is fűszerezhető fahéjjal, szegfűszeggel, de én most ezt kihagytam... mert csak szőlőízű lekvárt szerettem volna.
kevés nyírfacukor
fahéj (elhagyható)
szegfűszeg (elhagyható)
pektin
üvegek
A szőlőt leszemezés után jól mosd át, majd rakd egy fazékba és tedd oda főni. Amikor már jó leveses, akkor vegyél elő egy szűrőt és szűrd át az értékes nedűt, megfosztva a még értékesebb szőlőmagtól.
TIPP: a szőlőmagot mosd jól át, majd tedd egy nagy tálcára és szárítsd meg. Alapos szárítás után a szőlőmag tárolható üvegben, vagy műanyag dobozkában is, de akár azonnal meg is őrölhető pl. kávédarálóban. Ez az őrlemény nagyon értékes, fogyaszd joghurtba, kefírbe, túróhoz keverve.
Szedd a lekvárt az előkészített üvegekbe, jól zárd le, majd állítsd fejre őket kb. 5 percre. Ezután mehetnek a száraz dunsztba. Miután kihűltek, mehetnek a kamrapolcra, onnan pedig a joghurtba, túróba, palacsintába!
2014. október 23.
No de ne szaladjunk ennyire előre, mert így nem lesz se szőlős joghurt, se szőlős túrókrém, - télire - se palacsintába való lekvár!
Egy hibát elkövettem... nem mértem le a szőlőt... a hozzávalókat is ízlésre tettem bele - mert annyi lekvárt készítettem már, hogy ez teljesen kiment a fejemből. Mivel ez a próbafőzés volt, így nem volt nagy mennyiség, kb 2 kg lehetett a leszedett szőlőszem. Nagyon pici nyírfacukrot tettem hozzá, csak annyit, amiben a pektint kevertem el, mert ez a szőlőfajta eleve nagyon édes. Ez a lekvár is fűszerezhető fahéjjal, szegfűszeggel, de én most ezt kihagytam... mert csak szőlőízű lekvárt szerettem volna.
Akkor nézzük mi is kell a házi otellólekvár elkészítéséhez:
leszedett otellószemek - legalább egy nagy tálnyikevés nyírfacukor
fahéj (elhagyható)
szegfűszeg (elhagyható)
pektin
üvegek
Otellólekvár készítése:
Az üvegek előkészítéséről itt írtam: Cseresznyelekvár - csupa értékes gyümölcsbőlA szőlőt leszemezés után jól mosd át, majd rakd egy fazékba és tedd oda főni. Amikor már jó leveses, akkor vegyél elő egy szűrőt és szűrd át az értékes nedűt, megfosztva a még értékesebb szőlőmagtól.
TIPP: a szőlőmagot mosd jól át, majd tedd egy nagy tálcára és szárítsd meg. Alapos szárítás után a szőlőmag tárolható üvegben, vagy műanyag dobozkában is, de akár azonnal meg is őrölhető pl. kávédarálóban. Ez az őrlemény nagyon értékes, fogyaszd joghurtba, kefírbe, túróhoz keverve.
Térjünk vissza a lekvárkészítéshez:
Az átszűrt szőlőt öntsd egy tiszta edénybe és tedd vissza a gázra. Amikor már fő, add hozzá a nyírfacukorral elkevert pektint - adagolása a dobozon - és a fűszereket is. Forrald pár percig és kész is vagy!Szedd a lekvárt az előkészített üvegekbe, jól zárd le, majd állítsd fejre őket kb. 5 percre. Ezután mehetnek a száraz dunsztba. Miután kihűltek, mehetnek a kamrapolcra, onnan pedig a joghurtba, túróba, palacsintába!
Jó lekvárfőzést!
2014. október 23.
Papp Anikó
BioWell tanácsadó
fitoterapeuta természetgyógyász