BioWell Természetes Egészség és Szépség

BioWell Természetes Egészség és Szépség

Szénhidrátcsökkentett lenmaglisztes kiflik

2015. július 09. - biowellnatura

Az elhízás, a túlsúly oka a napi szintű túlzásba vitt szénhidrátfogyasztás, így ha egészségesen szeretnél étkezni, fogyni visszahízás nélkül, nincs mit tenni... oda kell figyelned az ételeid szénhidráttartalmára!

Először is le szeretném szögezni, hogy nem vagyok semmilyen étkezési irányzat megrögzött követője, egyszerűen csak egészségesen vagy legalábbis egészségesebben szeretnék étkezni. Így napi szinten odafigyelek arra a kis apróságra, ami oly sokak elhízását és ebből következő betegségeit okozza - a SZÉNHIDRÁTBEVITELRE!!!

Ma már tudjuk, hogy nem a zsírtól hízunk, hanem a hatalmas szénhidrátbeviteltől, és ugye a sok FINOMÍTOTT és FINOM dolog mint pl a liszt vagy a napraforgó étolaj, annyira nem is finom, mert fogyasztásuk hosszú távon betegségeket okozhat.

Nos mindezeket szem előtt tartva én a konyhában is ügyelek arra, hogy amit készítek, az lehetőleg egészséges(ebb) is legyen. A finomlisztet - vagy legalább annak egy részét - maglisztekre cserélem - tudjátok, hogy a ch csökkentett lisztek is tartalmaznak általában búzalisztet is vagyis keverik - margarint és bolti finomított olajokat egyáltalán nem használok. Helyette van igazi vaj, hidegen sajtolt olajok és a jó kókuszzsír! Ez utóbbi pl a házi cukormentes csokoládéegyik alapanyaga is! 

Mindez persze nem jelenti azt, hogy soha nem eszek meg egy szelet fehér kenyeret vagy egy péksütit, mert nem lehet mindig a szénhidrátot számolni, az ember néha elcsábul és vágyik a régi megszokott IGAZIRA. De csak néha és nem minden nap!!! Sajnos azt is be kell látnunk, hogy az az IGAZI sem annyira igazi már, mint régen, de ebbe most nem mennék bele.

Íme a lenmaglisztes kifli receptem :

Hozzávalók:
- 100 g lenmagliszt
- 80 g búzasikér - sajnos enélkül az összetevő nélkül nem kel meg a tészta!!! 
- 20 g zabkorpa 
- 4 g instant élesztő 
- 25 g olaj - nálam hidegen sajtolt napraforgó olaj
himalája só - ízlés szerint 
- 300 g langyos víz

Elkészítése:

A kimért száraz hozzávalókat tedd egy tálba , keverd össze és helyezd a mérlegre. Ekkor mérd hozzá a 25 gr hidegen sajtolt - nálam hs napraforgó - olajat, majd a 300 g vizet. A tésztát jól dolgozd össze - látni fogod, hogy hamar összeáll, kissé ragacsos, közel sem a finom lisztre hasonlító tészta állaga lesz. A lenmagliszt gyorsan felszívja a vizet, így elég gyorsan egy gombóc lesz a tésztádból. 

A magliszt miatt a kelése is lassabb és nehezebb, ezért mindenképp meleg helyre kell tenni - nálam épp sült egy másik teszt kenyér - zabpelyhes gyors kenyér - a sütőben így a tűzhelyre téve, annak melegétől szépen megkelt kb másfél óra alatt, de ez az idő hosszabb is lehet. Mindenképp várd meg. amíg a tészta a duplájára kel, ez nagyon fontos! Tehát a 22 fokos szobahőmérséklet nem elegendő a tészta keléséhez! 

Miután megkelt a tésztád nyújtsd kör alakúra - ragadni fog a nyújtófára, ezt csak lenmaglisztes szórással vagy esetleg a nyújtófa olajozásával lehet csökkenteni. A kört vágd 8 cikkre, és egyenként tekerd fel a kifliket a szélesebb résztől a háromszög csúcsa felé. Ekkor is látni fogod, hogy a vágásoknál a tészta kissé nyúlni fog, de ennek így kell lennie. 

A kész kifliket kicsit sodorgasd meg, hogy ne nyíljanak majd szét, tedd őket szilikonos vagy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe. Még egy picit hagyd kelni a tűzhely tetején, végül kend meg tojásfehérjével, - ha nem eszel tojást akkor egy kevés vízzel - és szórj rá egy pici szezám-vagy lenmagot, és mehet is a sütőbe. 200 fokon kb 25-30 percig szépen megsül. 
Én a sütés vége felé kicsit beindítottam a légkeverőt, hogy adjon neki egy kis színt. Meg is kapta, ropogós volt amikor kivettem a sütőből, akárcsak a hagyományos kifli. De persze ez másnapra ugyanúgy elmúlik... viszont 5 nap után is ugyanolyan puha volt, egyáltalán nem szikkadt. Vágható, kenhető vajjal, bármivel, ehető szendvicsként.

És akkor jöjjön egy kis ch számítás:

A 8 db kifli súlya sütés után összesen 400 gr, vagyis 4 db hagyományos kiflinek felel meg. vagyis akkor 
2 db lenmaglisztes kifli = 1 db hagyományos kifli
- a súlyát tekintve.

A kifli szénhidráttartalma:

Lenmagliszt: 14 g van a 100 g-ban 
Búzasikér: 10,4 g van a 80 g-ban 
Zabkorpa: 17 g van a 20 g-ban 
Összesen: 41 g ch van a 8 db kifliben, így 1 db csak kb 5 g szénhidrátot tartalmaz!!!

Hagyományos liszttel készítve 9-12 gr ch lenne 1 db kis kifliben abban az esetben ha + sikért egyáltalán nem adunk a liszthez. 

Ez volt a legeslegelső lenmaglisztes kiflim, de nem az utolsó, mert valóban nagyon finom, és büntetlenül ehető, akár este is. (azért csináltam kis kifliket :-) )

Készítsétek el, egyetek finomat (nem finomítottat) és egészsége(sebb)et!

A képen azért van csak 7 db kifli, mert az egyiket gyorsan meg kellett kóstolnom még a fotó előtt! :-) Bocsi! :-)

2015. február 18.
Papp Anikó
BioWell tanácsadó
fitoterapeuta természetgyógyász

A bejegyzés trackback címe:

https://biowellnatura.blog.hu/api/trackback/id/tr227612732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása