ALAKBARÁT módon... már megint palacsinta! És még mindig imádom!
A palacsinta az egyik legismertebb és legközkedveltebb édesség, hiszen nagy gasztro-tudás nem szükséges hozzá! Emlékszem, gyermekkoromban ez volt az első édesség, melyet megtanultam és utána mindig magam készítettem. Azóta csak megreformálni próbálom, hogy kevésbé hízlaljon.
Mai palacsintám tej-, cukor- és fehérlisztmentes!
Biztosan ismeritek a lisztmentes banános palacsintát... banán szétnyomkodva, tojás felverve, ez a kettő összekeverve és már sülhet is egy kevés kókuszolajon. Ezt is kipróbáltam, de...
1./ túlságosan sült banán íze volt, nem hasonlított a palacsintára
2./ nagyon könnyen szakadt, nehéz volt a kis korongokat kisütni
Így született meg a gondolat - nemcsak én gondolkodtam el ezen, hanem más recept reformerek is - hogy azért tegyünk bele egy kis lisztet, no de nem azt a simát... hanem zabpehelylisztet!
3-4 db tojás (méretétől függően)
50-60 gr zabpehelyliszt
1-2 ek nyírfacukor - ízlés szerint
őrölt fahéj
őrölt szegfűszeg - a kedvenc fűszereim
pici só
kókuszolaj a sütéshez
Pontosabban pár mondatban: Nyomkodd össze villával a banánokat, verd fel a tojásokat, e két összetevőt keverd össze, fűszerezd ízlés szerint, majd keverd bele a zabpehelylisztet is. Pár percet hagyd állni, hogy a zabpehelyliszt kicsit megszívja magát, így sűrűbb lesz a tészta. Forrósítsd a serpenyődet! Pici kókuszolajon kis korongokat alakíts benne egy kanál segítségével - az én serpenyőmben kb 2-3 db fér el egyszerre - és mindkét odalát süsd szép "pirosra"!
TIPP:
1. Nemcsak zabliszttel, hanem lágy zabpehellyel is finom, ebben az esetben azonban vagy több tojás szükséges bele, vagy egy pici növényi tejet is kell hozzáadni, hogy a zab kellőképpen meg tudjon puhulni.
2. Minden újabb adag serpenyőbe helyezésekor tegyél a serpenyőbe újra egy pici kókuszolajat is, hiszen a tésztában nincs!
Az én palacsintámat levendulás baracklekvárral tálaltam :-) Receptje itt: Sárgabarack lekvár
Cukormentes lekvárokat itt találsz: Cukormentes lekvárok
2014. október 23.
Mai palacsintám tej-, cukor- és fehérlisztmentes!
Biztosan ismeritek a lisztmentes banános palacsintát... banán szétnyomkodva, tojás felverve, ez a kettő összekeverve és már sülhet is egy kevés kókuszolajon. Ezt is kipróbáltam, de...
1./ túlságosan sült banán íze volt, nem hasonlított a palacsintára
2./ nagyon könnyen szakadt, nehéz volt a kis korongokat kisütni
Így született meg a gondolat - nemcsak én gondolkodtam el ezen, hanem más recept reformerek is - hogy azért tegyünk bele egy kis lisztet, no de nem azt a simát... hanem zabpehelylisztet!
A gondolat megszületése után jött a megvalósítás is, a palacsinta hozzávalói:
2 db érett banán3-4 db tojás (méretétől függően)
50-60 gr zabpehelyliszt
1-2 ek nyírfacukor - ízlés szerint
őrölt fahéj
őrölt szegfűszeg - a kedvenc fűszereim
pici só
kókuszolaj a sütéshez
Elkészítése:
Mint minden palacsinta... keverd össze a hozzávalókat és süsd ki!Pontosabban pár mondatban: Nyomkodd össze villával a banánokat, verd fel a tojásokat, e két összetevőt keverd össze, fűszerezd ízlés szerint, majd keverd bele a zabpehelylisztet is. Pár percet hagyd állni, hogy a zabpehelyliszt kicsit megszívja magát, így sűrűbb lesz a tészta. Forrósítsd a serpenyődet! Pici kókuszolajon kis korongokat alakíts benne egy kanál segítségével - az én serpenyőmben kb 2-3 db fér el egyszerre - és mindkét odalát süsd szép "pirosra"!
TIPP:
1. Nemcsak zabliszttel, hanem lágy zabpehellyel is finom, ebben az esetben azonban vagy több tojás szükséges bele, vagy egy pici növényi tejet is kell hozzáadni, hogy a zab kellőképpen meg tudjon puhulni.
2. Minden újabb adag serpenyőbe helyezésekor tegyél a serpenyőbe újra egy pici kókuszolajat is, hiszen a tésztában nincs!
Az én palacsintámat levendulás baracklekvárral tálaltam :-) Receptje itt: Sárgabarack lekvár
Cukormentes lekvárokat itt találsz: Cukormentes lekvárok
Palacsinta! Én így szeretlek!
2014. október 23.
Papp Anikó
BioWell tanácsadó
fitoterapeuta természetgyógyász