BioWell Természetes Egészség és Szépség

BioWell Természetes Egészség és Szépség

Cukormentes pitypang zselé

2015. július 09. - biowellnatura

Tudtad, hogy a pitypang virága ez ehető virágok közé tartozik? Ha nem is kezded lelegelni a pitypang mezőket, a szezonja alatt a friss virágot akár turmixaidba is teheted!

A pitypang levelei virágzás után elég keserűek, így aki nem szereti a keserű ízeket, az virágzás előtt tegye a turmixaiba, a virág szirmait viszont bátran lehet fogyasztani! 
Egy pitypang szirmokból készült érdekességet hoztam Neked, ha Te is szereted a különlegességeket, még van időd elkészíteni!

PITYPANG ZSELÉ

Mivel városban élek, ezért nehéz olyan helyről gyűjtenem friss virágokat, ahol nincs közúti közlekedés és nem járnak a kutya sétáltatók sem. 
Évek óta tervezem, hogy a pitypang virágából készítek valamit, de eddig nem jött össze. vagy füvet nyírtak, - virággal együtt - vagy mire hazaértem a leszedett virágokkal, bezáródott az összes, és így használhatatlanná vált. 
Mindent összevetve elég körülményes a virág begyűjtése, sokan levágják, kiirtják, mondván, hogy egy gyomról van szó. 

Pedig gondolkozzunk csak el egy kicsit! A természet mindenről gondoskodik, ami nekünk jó, tavasszal hatalmas zöld tálcákon kínálja nekünk ezt gyógynövényt, szinte kiált ilyenkor, hogy vegyél és egyél! 
Kicsit olyan érzésem van, hogy a parkokban egyre jobban űzik ezt a növényt is - akár csak a parlagfüvet - hiszen virágzás után hatalmas szaporodásnak tud indulni, ami a következő tavasszal látszik is. Hiába az irtás, évről évre egyre szebben pompáznak a zöld területek a pitypang özönben! 
A természet nyújtja segítő kezét, fogadjuk el tőle ezt az ajándékot!

Így készül a pitypang zselé

Hozzávalók:
1 tálnyi frissen szedett pitypangvirág 
ugyanennyi térfogatú víz, 
nyírfacukor, egyéb édesítő pl. sztívia ízlés szerint, 
1 teáskanál agar-agar por vagy zselatin a zselésítéshez (agar-agar: növényi zselésítőanyag - én most ezt használtam)
1 db héjától megtisztított narancs

Elkészítés:

A pitypangvirágokat szedd le, rázd ki szedd ki belőle a kis bogarakat (nekem most szerencsém volt, mert nem volt benne, igaz kicsi fejű virágokat sikerült szednem. Ezután szedd ki a szirmokat, azaz távolítsd el a zöld részét, nehogy keserű legyen. a virágpor meg fogja fogni a kezed és a tálat is, de sebaj!
Egy tál pitypang virág
Sziromszedés, akár a borsófejtés :-)
Mosd meg, és tedd fel a virágszirmokat vízben főni a narancs cikkekkel együtt. Van olyan recept, ami azt írja, hogy főzzük egy órán át, a másik éppenhogy csak rottyantsuk fel, én kb. 20 percig főztem. Utána egy sűrű szövésű műanyag szűrőn szűrd le, majd a levet forrald újra, ekkor tedd bele az édesítőt. Kóstold meg, csak annyit tegyél bele, hogy kellemesen édes legyen. Add hozzá a teáskanál pici édesítővel elkevert zselatint forralj még egyet rajta. Alaposan kifertőtlenített üvegekbe töltsd, akár a lekvárt. Csavard rá a fedőt, és állítsd fejre az üveget 5 percre. Nem szükséges dunsztba tenni, amint kihűl, bezselésedik.
Pitypang zselé
Nekem kb két kis üveges zselém lett, hiszen ez volt ez első próbálkozásom. Az íze kellemes, olyan, mintha zselés teát ennék, különleges és nagyon finom. Mivel cukormentes, így a cukorbetegek is fogyaszthatják. 

TIPP: Csak édesítéssel is nagyon finom, de tehetsz bele fahéjat, szegfűszeget, gyömbért is, fűszerezve még különlegesebb lesz. Csinos üvegbe töltve remek egészséges ajándék válhat belőle! 
2015. április 15. 
Papp Anikó
BioWell tanácsadó
fitoterapeuta természetgyógyász

A bejegyzés trackback címe:

https://biowellnatura.blog.hu/api/trackback/id/tr957612668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása