Gyermekkorunk nagy kedvence volt a tejbegríz, a XXI. századi egészséges grízhelyettesítő pedig a zabkorpa!
Emlékeztek az oviban vagy a sulimenzán kapott tejbegrízre? Hmmm... Kalória szinte semmi - ha nincs agyoncukrozva - tápanyag semmi, de azért nagyon szerettük!
Régen a korpa szóról az jutott eszembe, hogy: Aki korpa közé keveredik megeszik a disznók! :-)
Ma már napi szinten használom a zabot és a korpát a konyhában és a kifejezéseket is, hiszen ma már tudom, hogy mindkettő az egészségemet szolgálja. Kitakarítják a beleket, rendbentartják az emésztést és az anyagcserét, segítik a tápanyagok megfelelő felszívódását.
1 liter növényi tej (5-5 dl víz és növényi, ha nincs akkor zsírszegény tehéntej)
2-3 ek nyírfacukor
5-8 dkg darált mák
2-3 marék gyümölcs vagy cukormentes lekvár
Addig főzd, amíg fel nem forr. Ekkor még kicsit folyós lesz az állaga, de hűlés után ugyanúgy megdermed majd, mint a grízes változata.
A zabkása egy részét még melegen öntsd egy üvegtálba. vagy poharakba, amelyben tálalni szeretnéd majd
Erre szórd a darált mákot, majd a mákra tegyél gyümölcsöt, ennek híján cukormentes lekvárt, majd öntsd rá a maradék zabkását is.
Amint kihűlt megdermed és szépen kikanalazható akár egy pohárból is.
Régen a korpa szóról az jutott eszembe, hogy: Aki korpa közé keveredik megeszik a disznók! :-)
Ma már napi szinten használom a zabot és a korpát a konyhában és a kifejezéseket is, hiszen ma már tudom, hogy mindkettő az egészségemet szolgálja. Kitakarítják a beleket, rendbentartják az emésztést és az anyagcserét, segítik a tápanyagok megfelelő felszívódását.
Tejbegríz helyett TEJBEZAB-KORPA!
Hozzávalók:
15 dkg zabkorpa1 liter növényi tej (5-5 dl víz és növényi, ha nincs akkor zsírszegény tehéntej)
2-3 ek nyírfacukor
5-8 dkg darált mák
2-3 marék gyümölcs vagy cukormentes lekvár
Elkészítése:
A zabkorpát keverd el a tejjel (vagy fele-fele arányban vízzel és növényi tejjel - én növényi tejkészítő géppel szoktam növényi tejeteket készíteni) és a nyírfacukorral.Addig főzd, amíg fel nem forr. Ekkor még kicsit folyós lesz az állaga, de hűlés után ugyanúgy megdermed majd, mint a grízes változata.
A zabkása egy részét még melegen öntsd egy üvegtálba. vagy poharakba, amelyben tálalni szeretnéd majd
Erre szórd a darált mákot, majd a mákra tegyél gyümölcsöt, ennek híján cukormentes lekvárt, majd öntsd rá a maradék zabkását is.
Amint kihűlt megdermed és szépen kikanalazható akár egy pohárból is.
Ha marad belőle a hűtőszekrényben 1-2 napig eláll... ha van ideje... mert nálunk bizony mind elfogy!
A zabkorpa sok vízoldékony rostot tartalmaz, és a vér koleszterinszintjét is a jól oldódó rostok képesek csökkenteni. A szív és érrendszeri problémák fő oka az érszűkület és a magas vérnyomás, így akit érint, érdemes az állati zsíradékok csökkentése mellett, beiktatni az étrendbe a zabkorpát.
Fogyókúrázók figyelmébe is ajánljuk, mivel gátolja a zsírok és a szénhidrátok felszívódását. A zabkorpa egyik legcsodálatosabb tulajdonságát szintén az emésztőrendszerben fejti ki. Amellett, hogy védi a gyomor és a bél nyálkahártyáját, segít a bélrenyheség felszámolásában.
TIPP: Amint a képeken is látod én most saját készítésű cseresznyelekvárral rétegeztem a kását, fagyasztott cseresznyével díszítettem és fahéjjal is megszórtam a tetejét. Te is elkészítheted a család kedvenc gyümölcseiből és lekvárjaiból, ha nem szereted a mákot, akkor azt akár ki is hagyhatod belőle, bár az is nagyon egészséges.
Nemsokára itt a korai cseresznye! Tavaly először készítettem cseresznyéből lekvárt, az idén nagyobb adag készítésre készülök, mert nagyon-nagyon jól sikerült! A lekvár receptjét itt találod: CSERESZNYELEKVÁR
2015. április 21.
Papp Anikó
BioWell tanácsadó
Fitoterapeuta természetgyógyász