BioWell Természetes Egészség és Szépség

BioWell Természetes Egészség és Szépség

Gyümölcsös, mákos zabkása zabkorpából

2015. július 09. - biowellnatura

Gyermekkorunk nagy kedvence volt a tejbegríz, a XXI. századi egészséges grízhelyettesítő pedig a zabkorpa!

Emlékeztek az oviban vagy a sulimenzán kapott tejbegrízre? Hmmm... Kalória szinte semmi - ha nincs agyoncukrozva - tápanyag semmi, de azért nagyon szerettük!

Régen a korpa szóról az jutott eszembe, hogy: Aki korpa közé keveredik megeszik a disznók! :-)
Ma már napi szinten használom a zabot és a korpát a konyhában és a kifejezéseket is, hiszen ma már tudom, hogy mindkettő az egészségemet szolgálja. Kitakarítják a beleket, rendbentartják az emésztést és az anyagcserét, segítik a tápanyagok megfelelő felszívódását.

Tejbegríz helyett TEJBEZAB-KORPA!

Hozzávalók:

15 dkg zabkorpa
1 liter növényi tej (5-5 dl víz és növényi, ha nincs akkor zsírszegény tehéntej) 
2-3 ek nyírfacukor
5-8 dkg darált mák 
2-3 marék gyümölcs vagy cukormentes lekvár

Elkészítése:

A zabkorpát keverd el a tejjel (vagy fele-fele arányban vízzel és növényi tejjel - én növényi tejkészítő géppel szoktam növényi tejeteket készíteni) és a nyírfacukorral. 
Addig főzd, amíg fel nem forr. Ekkor még kicsit folyós lesz az állaga, de hűlés után ugyanúgy megdermed majd, mint a grízes változata. 
A zabkása egy részét még melegen öntsd egy üvegtálba. vagy poharakba, amelyben tálalni szeretnéd majd 
Erre szórd a darált mákot, majd a mákra tegyél gyümölcsöt, ennek híján cukormentes lekvárt, majd öntsd rá a maradék zabkását is.
Tálalhatjuk!

Amint kihűlt megdermed és szépen kikanalazható akár egy pohárból is.
Egy kanál gyümis - mákos zabkorpa

Ha marad belőle a hűtőszekrényben 1-2 napig eláll... ha van ideje... mert nálunk bizony mind elfogy!

A zabkorpa sok vízoldékony rostot tartalmaz, és a vér koleszterinszintjét is a jól oldódó rostok képesek csökkenteni. A szív és érrendszeri problémák fő oka az érszűkület és a magas vérnyomás, így akit érint, érdemes az állati zsíradékok csökkentése mellett, beiktatni az étrendbe a zabkorpát. 

Fogyókúrázók figyelmébe is ajánljuk, mivel gátolja a zsírok és a szénhidrátok felszívódását. A zabkorpa egyik legcsodálatosabb tulajdonságát szintén az emésztőrendszerben fejti ki. Amellett, hogy védi a gyomor és a bél nyálkahártyáját, segít a bélrenyheség felszámolásában.

TIPP: Amint a képeken is látod én most saját készítésű cseresznyelekvárral rétegeztem a kását, fagyasztott cseresznyével díszítettem és fahéjjal is megszórtam a tetejét. Te is elkészítheted a család kedvenc gyümölcseiből és lekvárjaiból, ha nem szereted a mákot, akkor azt akár ki is hagyhatod belőle, bár az is nagyon egészséges. 

Nemsokára itt a korai cseresznye! Tavaly először készítettem cseresznyéből lekvárt, az idén nagyobb adag készítésre készülök, mert nagyon-nagyon jól sikerült! A lekvár receptjét itt találod: CSERESZNYELEKVÁR

2015. április 21. 
Papp Anikó
BioWell tanácsadó
Fitoterapeuta természetgyógyász

A bejegyzés trackback címe:

https://biowellnatura.blog.hu/api/trackback/id/tr367612626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása