BioWell Természetes Egészség és Szépség

BioWell Természetes Egészség és Szépség

Light paleo zsemle

2015. július 09. - biowellnatura

Fehér liszt-, tej-, és élesztőmentes zsemle alacsony kalória és szénhidráttartalommal

Akik eddig csak hagyományos módon sütöttek kenyeret, kiflit vagy zsemlét, azoknak szinte elképzelhetetlen, hogy liszt és élesztő nélkül hogyan lehet hasonlóan finom péksüteményt sütni. A maglisztek nem tartalmaznak glutént - búzasikért - és teljesen másképp viselkednek, mint a hagyományos liszt, így az ilyen lisztekkel való sütés igazi kihívást jelenthet annak, aki a ki akarja zárni az étkezéséből a fehér lisztet, mert esetleg gluténérzékeny, allergiás egyes összetevőkre vagy cukorbetegségben, candidában szenved. 

Ha nincs semmilyen allergiád és egyszerűen csak azért szeretnéd a fehér liszt vagyis a szénhidrát beviteled csökkenteni, mert fogyni szeretnél vagy azért, hogy egészségesebb ételeket tegyél a családi asztalra, akkor bizony meg kell ismerkedned a maglisztekkel. Ki kell próbálnod néhány bevált receptet ahhoz, hogy Te is ráérezz arra,, hogy a maglisztekkel sok esetben helyettesíthető, kiváltható a hagyományos liszt vagy épp a tojás. Így a későbbiekben saját magad is ki tudsz majd kísérletezni hasonló finomságokat. 

Nem mondom, hogy egyszerű és nem tagadom, hogy kísérletezéseim során nem fordult elő velem többször is, hogy az eredmény nem olyan lett mint amit vártam és végül a kukában landolt. De nem adtam fel, továbbra is kutatom, keresem a jó recepteket, kipróbálom őket és csak a már nálam is bevált receptet osztom meg a készítése során szerzett tapasztalatommal együtt. 

Így találtam rá a Szafi konyhájában erre a light paleo zsemlére, amit azonnal kipróbáltam - és bár már két hónap is eltelt azóta, hogy először megsütöttem... csak most jött el az idő(m), hogy megosszam. Azért választottam ezt a receptet, mert hihetetlenül egyszerűen és gyorsan elkészíthető, ezt - remélem - el sem lehet rontani!

Ligh paleo zsemle szezámmaggal

Hozzávalók 1 db nagy zsemléhez vagy 2 db kisebb mini zsemléhez

20 gr kókuszliszt
5 gr darált chia mag
5 gr útifű maghéj vagy útifű maghéj liszt
pici 
szódabikarbóna
2 db egész tojás 
szezámmag

Elkészítése:

Első lépésként mérd ki a száraz hozzávalókat. 
A chia magot kávédarálón szoktam megőrölni, ha csak útifű maghéjad van otthon, akkor a chiát és a maghéjat akár egyszerre is meg lehet őrölni. Elkészítettem a zsemlét útifű maghéjjal is - tehát nem útifű maghéj liszttel, vagyis nem daráltam meg a maghéjat a chiával együtt - úgy is működött. Sőt talán gyorsította is a folyamatot, mert már az összekeverés után összeállt a tésztám egy gombóccá. 

Ha első lépésként a daráláson túlvagy, akkor a kimért száraz hozzávalókat a kókuszlisztet, a darált chiát és útifú maghéjat, sót és szódabikarbónát keverd össze egy tálban. Egy másik tálban kezdd el felverni a 2 egész tojást és adagold közben hozzá a száraz keveréket. 

Ha lágy a massza, akkor 10-20 percre tedd félre, hogy a maglisztek megszívják magukat. Amikor már egyben is ki tudod venni a tésztát a tálból, ekkor oszthatod ketté, ha két pici zsemlét szeretnél sütni. Vizes kézzel formázd zsemle alakúra és szórd meg a tetejét egy kevés szezámmaggal. 
175 fokon légkeverés funkcióval 15-20 perc alatt süsd meg. Íme, az eredmény:
A zsemle 3-4 napig is friss marad, nem szárad ki, így akár nagyobb adagot is készíthetsz egyszerre. 
Mielőtt azt hinnéd, hogy a zsemlének kókusz íze lesz, ezt a tévhitet itt és most eloszlatom, nincs kókusz íze! 

Az elkészítéséről Szafi videót is készített, amit itt tudsz megnézni: 

A zsemle egyes hozzávalóit megtalálod az oldal alján a termékekre kattintva, ahol az egészséges összetevők élettani hatásairól is bővebben olvashatsz. 

2015. február 20. 
Papp Anikó
BioWell tanácsadó
fitoterapeuta természetgyógyász

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://biowellnatura.blog.hu/api/trackback/id/tr957612724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása